Güneş ışınlarından faydalanılarak güneş hücreleri üzerinden enerji üretimi gerçekleştiren sistemlere güneş paneli denir. Özellikle şehir hayatından uzak, kırsal alanlarda sıkça kullanılan güneş panelleri sayesinde elektrik ulaşımının zor ya da imkânsız olduğu alanlarda elektrik üretimi gerçekleşebiliyor. Güneş panelleri bugün günümüzde git gide daha da kullanılır hale geldi. Bunun en önemli nedenlerinden biri şüphesiz uzun vadede tasarruf sağlaması. Güneş panelleri bir kereye mahsus bir kurulum maliyetinden oluşur devamında bakım için ekstra bütçe ayırmaya gerek kalmaz. Güneş panellerinin en büyük özelliklerinden biri kaynak olarak doğrudan güneşi kullanması. Sonsuz ve yenilenebilir bu enerji kaynağı sayesinde bugün güneş panelleri özellikle tarım alanında çok sık karşımıza çıkıyor. Güneş paneli, karışık aksamları bulunan bir sistem değildir; komplikeden uzak, sadece bir kurulumu vardır. Güneş panellerinin çalışma prensibi şu şekilde işler. Paneller düz bir şekilde konumlandırılır. Güneş ışınları, panele dik bir açıyla gelir. Güneş radyasyonundan elektrik doğrudan PV hücrelerden üretilebilir. Fotovoltaik de denilebilen bu hücreler fotovoltaik etkiyi sergileyen materyallerden yapılır. Bu sayede güneş ışığı PV hücresine çarptığı zaman ışığın fotonları, hücredeki elektronları harekete geçirir. Böylece elektrik üretimi gerçekleştirilmiş olur.


Güneş panelinin kullanım alanları

Güneş panelleri tarla ve bahçe gibi yerlerde enerji tasarrufu sağlar. Yanı sıra iş yeri ya da evlerde de sıcak su sağlamak amacıyla güneş panellerinden destek alınabilir. Güneş panellerinin pek çok faydası vardır. Öncelikle güneş panelinin faydalandığı kaynak sonsuzdur. Güneş enerjisi yenilenebilir ve sürdürülebilir bir enerji kaynağıdır çünkü. Uzak bölgelerde yaşayan ve ulusal şebekeye bağlı olmayan haneler ya da alanlar için elektrik üretimi sağlanır. Güneş panelleri sessiz çalışır bu sayede gürültünün de önüne geçilmiş olur. Güneş panelleri, diğer enerji kaynaklarına oranla daha az bakıma ihtiyaç duyar. Bu nedenle ekstra bir bakım maliyeti söz konusu olmaz. Güneş panelleri gece hariç her zaman aktiftir. Kış mevsiminde karlı havalarda güneş panelinin üzeri tamamen karla kaplanmadıkça çalışmaya devam eder. Kışın üzerindeki karları temizlemek, verimin artmasına neden olacaktır. Güneş paneli denince akla ilk gelen sorulardan biri şudur; güneş paneli güneş olmadan çalışır mı? Güneş panelleri güneş olmadan da çalışır çünkü güneşten gelen ışınlar kapalı havalarda da aktiftir. Bulutlu havada, kapalı havada, kış mevsiminde de güneş panelinden verim sağlanır. Güneş panelleri bakım gerektirmez. Mevsim geçişlerinde üzerine temizlemek yeterli olur. Bunun için özel güneş paneli temizleyicilerinden yararlanılabilir. Güneş panellerinin üzerinde biriken toz, kir ya da haşerelerden kaynaklanan birtakım kirlilikler temizlendikten sonra güneş paneli en yüksek verimle çalışmaya devam eder. Güneş panelleri çevreye zarar vermez. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi sessiz çalışır, gürültü oluşturmaz. Yanı sıra güneş panelleri kükürt, karbondioksit gibi herhangi bir gaz açığa çıkarmaz. Bu nedenle çevre dostudur demek mümkündür.


Güneş panellerinin elektrik üretimi neye bağlıdır?

Güneş panellerinden en yüksek verimi almak için konum çok önemlidir. Güneş ışınlarını dik bir açıyla almalıdır. Güneş panelinin büyüklüğü, üretilen enerji miktarını etkiler. Örneğin ev tipi panellerin boyutları küçüktür. Ancak sulama ya da sondaj işlemleri için kullanılan panellerin boyutları yüksektir. Boyutları ne kadar büyük olursa enerji üretimi de o kadar fazla olacaktır. Güneş paneli ne kadar güneş ile etkileşim halinde olursa o kadar fazla enerji üretimi gerçekleşir. Kış aylarında güneş panelinin elektrik üretimi düşer ancak sıfırlanmaz. Kış mevsiminde günler kısadır ve hava da genel olarak daha karanlıktır. Bu nedenle güneş ışınlarının yeryüzüne daha az gelmesinden sebep verim düşebilir. Ancak güneş panelleri kışın çalışır mı sorusunun yanıtı şüphesiz evettir. Sanılanın aksine güneş panelinin enerji üretmesi için sıcak hava gerekli değildir. Güneş panelleri, güneş ışınımından faydalanır; ısı ile bir ilgisi yoktur.


Güneş paneli ne kadar elektrik üretir?

Güneş paneli söz konusu olunca elbette akla ilk gelenlerden biri elektrik üretiminin ne kadar olacağıdır. Aslında bu konuda net bir miktar vermek doğru değildir. Çünkü yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi güneş panelinin büyüklüğü ile elektrik üretimi arasında doğrudan bir ilişki vardır. Güneş paneli ne kadar büyük olursa elektrik üretimi de o kadar fazla olur. Ancak genel ve birim enerji miktarları baz alındığında üretimi muhtemel elektrik miktarı için aşağı yukarı bir tahminde bulunulabilir. 1 kw’lık fotovoltaik sistem güneşin tam olarak alındığı zaman diliminde 1 kw elektrik üretebilir. Yani güneşin en tepede olduğu saatlerde, güneş ışınları panele doğrudan geliyorsa kaç kw’lık bir sistem kurulmuşsa o kadar elektrik üretimi söz konusudur. Ev tipi güneş panelleri ise ortalama 300 W’a kadar enerji üretimi gerçekleştirebilir. Ancak güç ne kadar büyürse boyut da o kadar büyüyecektir. 300 w’lık bir güneş paneli, 1 saat boyunca güneşi alırsa 0,3 kw elektrik üretebilir. Bu rakamları ortalama olarak vermek mümkündür. Yazımızın başında da dediğimiz gibi güneş panelinin boyutu, elektrik üretimini etkileyecektir. Güneş panelleri doğru yere konumlandığında ve doğru bir kullanım gerçekleştiğinde enerji üretimi konusunda oldukça verimli çalışacaktır.