İnsanların fizyolojik ihtiyaçlarının başında tuvalet ihtiyacı gelmektedir. Eski zamanlarda tuvaletler evlerin dışında yer almaktaydı. Günümüzde ise artık kişiye özgü olarak odaların yakınında tuvaletler bulunmaktadır. Tuvaletler önceleri alaturka tip tuvalet olarak bilinen hela taşından oluşmaktaydı. Şimdi ise yaygın olarak kullanılan tuvalet tipi alafranga olarak adlandırılan klozettir. Toplu kullanımın yaygın olduğu umuma açık tuvaletlerde ise klozetlerin yanı sıra daha çok erkeklere özgü kurulan pisuvar türündeki tuvaletler bulunmaktadır.


Pisuvarın kelime olarak anlamına bakıldığında Türkçeye  “işeme yeri” olarak çevrilebilir. Fransızca kökenli olan pisuvar sözcüğü, Fransızca pissoir yani "işeme yeri" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca pisser "işemek" fiilinden türetilmiştir. Pisuvarın temel özelliği, ayakta kullanılması ve daha az yer kaplamasıdır.


Daha çok erkekler tarafından kullanılan pisuvarlar, erkekler için tasarlansa da kadın ve interaktif pisuvar türleri de vardır. Bunun yanı sıra özellikle çocukların tuvalet ihtiyacı için portatif yani seyyar pisuvarlarda kullanılmaktadır. Tuvalete erişimin zor olduğu koşullarda yetişkinler tarafından da seyyar pisuvarlar kullanılabilmektedir.


Pisuvarı Kim İcat Etti?

Pisuvarın tarihine bakıldığında Antik Roma Dönemine kadar dayandığı görülmektedir. Daha yere yakın konumda olan bu pisuvarlar günümüz pisuvarlarına göre çok daha ilkeldir. Modern pisuvarın ilk patentinin ise Amerikalı Andrew Rankin tarafından 27 Mart 1866'da alındığı bilinmektedir.


Pisuvar Ne İşe Yarar?

Pisuvarlar özellikle erkekler tarafından kullanılan tuvalet sistemidir. Erkeklerin sıvı atıklarını kolay ve hızlıca atmalarını sağlayan bu sistem klozet ve alaturka tuvalet türüne göre çok daha avantajlıdır. Alt giyimin tamamen çıkarılmadan tuvalet ihtiyacının giderilmesi kolaylık sağladığı gibi aynı zamanda insanlar için hızlı ve hijyenik bir kullanımda sağlamıştır


Pisuvarın birçok açıdan avantajının olması evlerden ziyade toplu kullanım yerlerinde tercih edilmesine neden olmuştur. Pisuvarın kullanımında alt giyimin çıkarılmaması ve ellerin rahat bir şekilde kullanılması sağladığı avantajlardandır. Pisuvar ebat olarak da fazla yer kaplamadığından toplu kullanıma açık tuvalet sistemlerinde çoğunlukla tercih edilmektedir. Su haznesinin gömme rezervuar şeklinde olması da dar alanlardan daha fazla pisuvarın kullanımına olanak tanımaktadır.  Ayrıca fiziksel olarak temasın çok olmaması da daha hijyenik kalabilmeyi sağlamaktadır.


Pisuvar Ölçüleri Nelerdir?

Pisuvarın en avantajlı taraflarından biri tuvaletlerde az yer kaplamasıdır. Bu nedenle ince ve uzun olarak tasarlanan pisuvarlar, farklı boyutlarda olabilir. Pisuvar modelleri üçgen veya kare şeklinde tasarlanabilir. Pisuvar montajında,  ürünlerin yerden yüksekliğine dikkat edilmesi gerekir. Yetişkin ve çocuklar için yükseklikler farklılık göstermektedir. Yetişkinler için yerden yüksekliği ortalama 65 cm, olurken çocuklar için bu ölçüler farklı yaş gruplarına göre değişiklik gösterebilir. Pisuvarların 7-10 yaş arasındaki çocuklar için yerden 50 cm, 11-14 yaş arasındaki çocuklar için ise yerden 55 cm yüksekliğe yerleştirilmesi uygundur.


Yükseklik ayarlandıktan sonra temiz su girişi ve pis su çıkışı için gerekli tesisat hazırlanır. Pis su çıkışına bağlanan sifon, boyu ayarlandıktan sonra yerine yerleştirilir. Pisuvar dayanıklı ve güçlü kanca ve askılarla duvara sabitlendikten sonra montaj işlemi tamamlanmalıdır. Genellikle toplu kullanım alanlarında yan yana bulunan pisuvar aralarına mahremiyeti sağlamak için ara bölmeler de eklenebilir.


Pisuvar Özellikleri Nelerdir?

Pisuvarların tercih edilme nedenleri sağladığı avantajlardır. Pisuvarların az yer kaplaması kalabalık yerlerdeki tuvalet ihtiyacını karşılamayı sağlamaktadır. Özellikle sensörlü pisuvarlar temasın az olmasından dolayı daha hijyeniktir. Susuz pisuvarlar ise su tasarrufu sağlarken daha çevre dostu bir kullanım sağlamaktadır.


Standart pisuvarlar, arkadan ve üstten su girişli olmak üzere ikiye ayrılır. Arkadan su girişli pisuvarlarda temiz su giriş ve pis su çıkış bağlantıları modellerin arkasında bulunur. Üstten su girişli pisuvarlarda ise temiz su bağlantısı modellerin üst kısmında bulunur. Çekilerek ya da basılarak çalıştırılan modeller duvara monte edilir. Kullanıcılar, pisuvarları her kullandıklarında su akışını sağlamak için kolu çekmeli ya da sifona basmalıdır.


Standart ve sensörlü pisuvar modelleri ideal derinliğe sahip olmalıdır. Böylece sıçramaları önler ve bakteri oluşumunu engeller. Akıllı özelliklere sahip olan fotoselli pisuvarlar, hijyenik kullanımın yanı sıra su tasarrufu yapılmasına da yardımcı olur. Özel filtreli ara muslukları ile su giriş ve çıkışı kolaylaştırılır. Hastane, okul, restoran, otel, havalimanı, alışveriş merkezi gibi yoğun olan yerlerde çoğunlukla fotoselli pisuvarlar tercih edilmektedir.


Pisuvar Nasıl Çalışır?

Pisuvarlar çalışma şekli, pisuvar çeşidine göre farklılık göstermektedir. Öncelikle pisuvarlarda idrar akışından sonra kokuyu hapsederek, pisuvardan dışarıya çıkmasını önlemek amaçlanır. Standart pisuvarlarda sifon veya yanda bulunan kol çekilerek temizleme yapılır. Fotoselli olan pisuvarlarda, idrar yapılıp çekildikten sonra sensör devreye girer ve su pisuvar içine otomatik olarak akmaya başlar. Fotosel elektrik veya pille çalışır. Susuz pisuvarlarda ise su kullanmadığından içerisindeki kartuşlar ile temizlik sağlanmaktadır.


Kadın Pisuvar Nedir?

Pisuvarlar her ne kadar erkekler için tasarlanmış olsa da kadınlar için tasarlanmış olan pisuvarlar da bulunmaktadır. Kadın pisuvarı kadınların anatomisi dikkate alınarak tasarlanmış ve kullanım kolaylığı amaçlanmıştır. Farklı modeller bulunsa da her zaman pisuar ile doğrudan temas etmeden, durma, yarı çömelme veya çömelme duruşlarında idrara çıkma sağlar.


Susuz Pisuvar Nedir?

Susuz pisuvar, rezervuar ve su sistemi yerine kartuş sistemi ile çalışan, kaygan yüzeye sahip, su tasarrufu yapan doğa dostu bir pisuvar çeşididir.


Susuz pisuvar modelleri temiz su bağlantısına ihtiyaç duymadığı için su tasarrufu sağlamada çok başarılıdır. Rezervuar ve su sistemi bulunmadığı için kartuşlar ile çalışır. Jel ya da kuru kartuşlar ile çalışan susuz pisuvarlar çalışmak için su ve elektriğe ihtiyaç duymaz. Doğa dostu olan susuz pisuvarlar, ekolojik ve hijyenik olmasıyla dikkat çekmektedir. Antibakteriyel seramik dış yüzeylere sahip olması ve istenmeyen kokuları hapsetmesi de bu modellerin tercih edilme sebepleri arasındadır.


İçinde bulundurduğu kartuş sayesinde giderlerin tıkanma riskini de azaltan susuz pisuvarlar sık kullanılan kalabalık yerler için işletmelerin en büyük sorunlarından birini de ortadan kaldırmış olur. Böylece su tasarrufunun yanında, elektrik ve bakım-onarım maliyetleri de azaltılmış olur. Antibakteriyel yapısıyla temizlik giderlerini en aza indirmeye de yardımcı olur.


Pisuvar Tablet Nedir?

Pisuvar tablet, özellikle susuz pisuvar sistemlerinde yaygın olarak kullanılan bir temizlik ürünüdür. Bu tablet pisuvarı temiz tutarken aynı zamanda kötü kokuların oluşmasını da ciddi anlamda engel olur. Susuz pisuvar sistemlerinde genellikle kötü kokuyu önlemek ve temizliği sağlamak için, bir tür jel kullanırlar. Bu jel, sudan daha ağır olduğundan suyun üstünden yayılır ve kirli suyu gider borusuna doğru iter. Bu jel, pisuvarın içindeki hijyeni sağlarken kirli suyun gider borusuna itilmesinde de son derece etkilidir.


Pisuvar tabletler, susuz pisuvarların olmazsa olmazıdır. Bununla beraber pisuvar tabletler sayesinde kullanılan susuz pisuvar modelleri, su tasarrufuna ek olarak halka açık alanlarda pisuvarların temiz ve hijyenik kalmalarını da sağlarlar. Pisuvar tabletler, içeriğinde su, sabun, jel ve bir tür parfüm bulunan bir içeriği sahiptir.


Pisuvar Çeşitleri Nelerdir?

Sifonlu, fotoselli veya susuz pisuvar çeşitleri bulunmaktadır. Sifonlu olan pisuvarlar klozetler gibi manuel sifon veya çekme kolu ile temizliği sağlanmaktadır. Fotoselli olan pisuvarlarda ise temizlik fotosel sistemi ile çalışan özel su sistemiyle otomatik olarak yapılmaktadır. Susuz pisuvarda ise temizlik için özel tabletler kullanılmaktadır.