Dünya, çatısı altında farklı coğrafyaları ve farklı kültürleri bir arada barındırmaktadır. Bu çatı altında özellikle küreselleşme ile birlikte benzer alışkanlıklar oluşsa bile her topluma özgü farklı alışkanlıklar da bulunmaktadır. Yan yana olan ülkelerin bile kendilerine özgü kültürleri ve gelenekleri bulunmaktadır. Bu farklılıklar yeme içme alanında olduğu gibi temizlik anlayışında da kendini göstermektedir.


Tuvalet ihtiyacı da her coğrafya için elzem olduğundan bu konuda da farklı alışkanlıklar meydana gelmiştir. Bu alışkanlıklar zamana ve ihtiyaca göre de gelişim göstermiştir. Alaturka tuvalet sistemi şimdilerde yerini alafranga sistem olan klozete bırakmıştır. Evlerde ve toplu kullanım alanlarında klozet daha tercih edilir konuma gelmiştir. Sıklıkla tercih edilen diğer bir tuvalet sistemi ise daha çok erkeklerin kullandığı pisuvarlardır. Pisuvar aracılığıyla erkekler, ayakta ve alt giysilerini çıkarmadan tuvalet ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilmektedirler.


Tuvalet sonrası temizlenme ihtiyacı doğrultusunda ise yine farklı yöntemler geliştirilmiştir. Artık hemen hemen herkesin kullandığı tuvalet kağıdı en bilinen yöntemdir. Fakat sadece tuvalet kağıdı ile temizlenmeyi yeterli bulmayan kişiler için bir başka alternatif daha vardır. Bunlardan biri de Fransa kaynaklı olan bide veya bidet ile temizlenme yöntemidir.


Her ülkede bulunmayan bide ne demek? Bide kelimesinin kökü Fransızca “bidet” olup midilli cinsi minik atlar için kullanılır. Bide, özellikle Batı Avrupa ülkelerinde banyolarda veya tuvaletlerde bulunur ve tuvalet sonrası temizlik yapmak amacı ile kullanılır. Tasarım olarak klozete benzeyen küçük bir lavabo şeklindedir.



Bide Özellikleri Nelerdir?

Bide yaygın olarak ülkemizde kullanılmamaktadır. Genellikle bazı otellerde ve turistik bölgelerde rastlanabilmektedir. Güney Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bidelerin işlevini ülkemizde taharet musluğu görmektedir. Taharet musluğu nedir? Taharet musluğu ülkemizde hemen hemen her tuvalette bulunmaktadır. Bide ile aynı amaçla kullanılmaktadır. Alaturka tuvaletlerde ve klozetlerde bulunan taharet musluğu tuvalet sonrasında su ile temizlenmek için kullanılmaktadır. Bidenin olduğu bölgelerde taharet musluğu olmayan klozetler kullanılmaktadır. Birçok ülkede de taharet musluğu olmayan klozetlerin kullanımı yaygındır.


Bide, genellikle banyolarda veya tuvaletlerde bulunur. Klozete benzer tasarımdadır. Klozet yanında klozete ek bir parça gibi düşünülebilir. Klozet gibi oturularak kullanılır. Lavabo tesisatı gibi sıcak ve soğuk musluk bataryaları ve gideri vardır. Bu musluklar aracılığıyla temizleme işlemi yapılır.



Bide Ne İçin Kullanılır?

Tuvalet sonrası temizlik ihtiyacı çok eski çağlardan beri yapılmaktadır. Antik Yunanların kullandığı seramik parçaları veya Amerika'ya ilk ulaşan Avrupalıların kullandığı mısır koçanları yerini artık tuvalet kağıdına bırakmıştır. Tuvalet kağıdını kişisel temizlik için yeterli bulmayan kişiler ise bide veya taharet musluğu aracılığıyla su kullanarak temizlenmek isterler.


Tuvalet kağıdı ile silerek mi yoksa su ile yıkayarak temizlenmek mi tartışmaları dünya çapında sürmektedir. Kimileri tarafından hijyenik bulunmayan bideler tuvalet kağıdı kullanımını sınırlandırdığından dolayı daha çevre dostu olarak nitelendirilmektedir. Fakat yetişilen kültür ve küçük yaşta oluşturulmuş alışkanlıklar insanların temizlenme tercihlerini belirlemektedir. Tuvalet sonrası su ile temizlenme alışkanlığı olanlar için bide lavabosu rahat ve kullanışlı olabilmektedir. Tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra temizlenme işi hijyenik bir şekilde bidede rahatlıkla yapılabilir.


Bide Ne İşe Yarar?

Bide ile ilk defa karşılaşanların aklına bide ne işe yarar ve bide nasıl kullanılır soruları gelmektedir. Klozet ve lavabo benzerliği ile dikkat çeken bidenin asıl görevi tuvalet sonrası su ile temizlenmeyi sağlamaktır. Fakat banyoda olması ve küçük boyutundan dolayı farklı amaçla da kullanılabilmektedir. Özellikle lavabo gibi sıcak ve soğuk su bataryasının olması bidenin kullanım seçeneklerini artırıyor.  Bunlardan biri de ayak yıkama lavabosu olarak kullanılmasıdır. Boyutu ve lavabo gibi olması nedeniyle pratik bir şekilde ayak yıkama lavabosu olarak kullanılabilir.


Yine küçük boyutundan dolayı yaşlı ve engelli insanların kullanımını da kolaylaştırabilmektedir. Özellikle duş kabinine girmekte zorlanabilecek kişiler bide yardımıyla kişisel temizliklerini yapabilirler. Bazen de çocuk veya çamaşır yıkamak için de bide kullanılabilmektedir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bidenin hijyenik olmasıdır. Kullanım amacı gereği iyi temizlenmeyen bideler birçok bakteri ve mikrobu barındırma potansiyeline sahiptir. Bu nedenle toplu alanlarda bide kullanımı tercih edilmemektedir. Daha çok kişisel alanlarda kullanılan bideler, kullanılmadan önce mutlaka dezenfekte edilmelidir.



Bide Nasıl Kullanılır?

Bide şekli itibariyle klozete benzemektedir. Kullanım amacına göre kullanım şekli değişiklik gösterebilmektedir. Tuvalet sonrası temizlik amacı ile kullanılacaksa klozet gibi üzerine oturularak temizleme işlemi yapılabilir. Sahip olduğu sıcak ve soğuk su bataryası ile suyun sıcaklığı ayarlanır ve etrafa sıçramayacak şekilde temizleme yapılabilir. Sonrasında ise yine etrafa sıçratılmadan tuvalet peçetesi veya kişiye özel havlu ile kurulama işlemi tamamlanır. Eğer ayak yıkamak amaçlı kullanılacaksa ayakta durarak yıkama işlemi gerçekleştirilebilir.


Bide Montajı Nasıl Yapılır?

Bide montajı bide modeline göre değişiklik gösterebilmektedir. İki türlü bide vardır. İlki döşemeye oturan bideler yani ayaklı bidelerdir. Bu tür bideler döşeme üzerine doğrudan monte edilir. Batarya su bağlantıları ise duvara konulmuş ara musluklarından sağlanır. İkinci bide türü ise asma bide olarak adlandırılan ayaksız bidedir. Özel konsolları ile duvara monte edilir. Batarya ve atık su bağlantısı duvarla bide arasında kalır bu da estetik bir görünüme sahip olmasını sağlar.


Manuel bide lavabosunda su sıcaklığının ve hızının ayarlaması manuel olarak yapılır. Otomatik kontrol paneli veya uzaktan kumanda tarafından kontrol edilenler de mevcuttur. Bu tür cihazlar, kullanıcılar tarafından belirlenen parametrelere uygun şekilde sıcaklık ve su basıncının sabitliğini sağlayan bir termostattan oluşmaktadır. Bide montajı yapılırken bide ölçüleri de dikkate alınmalıdır. Genellikle klozet yanına yapılan bidelerin montajı banyo veya tuvaletin kullanımını zorlaştırmayacak şekilde olmalıdır. Klozet ve bide arasındaki mesafe uygun ölçüde olmalıdır.


Bide Bataryası Nedir?

Bide tesisat anlamında küçük bir lavabo özelliği taşımaktadır. Bu nedenle bide bataryaları normal lavabolar gibi çalışan tesisatlardır. Bide lavabosu iki türlü bataryaya sahip olabilir. Biri sıcak ve soğuk suyun farklı iki yerden ayrıldığı çift kollu bide bataryalarıdır. Diğeri ise suyun sıcaklığı ile hızının tek bir yerden ayarlandığı tek kollu bide bataryasıdır. Tek kollu bide bataryaları çift kollu bide bataryalarına göre kullanım kolaylığı nedeniyle daha çok tercih edilmektedir.


Bide Hangi Ülkelerde Kullanılır?

Tuvalet sistemleri ülke ve kıtalara göre de farklılık göstermektedir. Amerikan tuvaletlerinde klozetler yarıya kadar su doludur ve daha geniş bir yüzeye sahiptir. Avrupa da kullanılan klozetler ise daha dar bir boyuttadır. Taharet musluğu ise hemen hemen hiçbir klozette bulunmamaktadır. Taharet musluğu yerine bide kullanılmaktadır.


Bidenin çıkış yeri Fransa olarak bilinmektedir. Bide kelimesinin aslı da Fransızcadan gelmektedir. Bidenin çoğunlukla Güney Avrupa’da kullanıldığı bilinmektedir. Çıkış noktası Fransa olsa dahi Fransa’da her evde bulunmamaktadır. Bidelerin özellikle İtalyan tuvaletlerinde veya banyolarda bulunmaktadır. İtalyan tuvalet sisteminde bide kullanımı 1975 yılından beri zorunludur. Avrupa’da yaygın olarak Bosna Hersek, Fransa, Macaristan, Malta, Slovenya, Hırvatistan, Almanya ve Yunanistan’da bide sistemi kullanılmaktadır. Güney Amerika’da Uruguay ve Arjantin’de kullanıldığı bilinen bideler Asya’da ise Japonya ve Güney Kore’de yoğunlukla tercih edilmektedir.