“Derz nedir?” konusunun cevabı fayans, mermer, duvar karosu gibi yapıların inşasında iki birim arasında kalan, kullanılan malzemeye göre genişliği 3 mm ile 2 cm arasında farklılık gösteren boşluklar için olmaktadır. Derz, fayans gibi yapıların sağlıklı oturması için gerekli alanı oluşturmaktadır. “Derz dolgu nedir?” cevabı ise oluşan derz boşluklarının doldurulmasında kullanılan maddeler olarak bilinmektedir. Derz dolgu için ayrıca, kimyasal bir bileşiktir bilgisi de ifade edilmektedir. 


Derz Dolgu Türleri Nelerdir?

Derz dolgu türleri, çimento esaslı ve epoksi esaslı olarak ikiye çeşit gösterdiği gözlenmektedir. Çimento esaslı derz dolguların genel olarak banyo, mutfak, balkon, teras veya antre gibi alanlarda kullanımı ön plana çıkmaktadır. Fayans arası derz olarak da ifade edilen bu ders çeşidi seramiklerin arasını ve hem zeminde hem de duvarda doldurmak işlemlerinde ilk akla gelen olmaktadır. Epoksi esaslı derz dolguları da laboratuar, hastane, ameliyathane, yiyecek-içecek fabrikaları, otel ve restoran mutfakları, yüzme havuzları gibi hijyen ve kimyasallara dayanım gerektiren bölgelerde tercih edilmektedir.


Silikon derz de son dönemlerde kullanılan derz dolgu türleri arasında yer almaktadır. Silikon derz dolgular hangi alanda uygulanırsa o bölgeyi tam olarak su geçirmez bir hale getirmektedir. Kullanıldığı süre içinde çatlama yapmamakta ve su emiciliğini düşük olması sayesinde avantajlar göstermektedir. 8 mm’ye kadar genişlikte derz aralıklarını doldurmak üzere kullanılmaktadır. Silikon derz dolgusu kullanılan alanlarda ortaya pürüzsüz ve düzgün bir yüzey çıktığı gözlenmektedir. Silikon derz kolay bir şekilde hazırlanmaktadır ve ayrıca kolay bir şekilde de uygulanmaktadır. Bu sayede hem zamandan hem de işçilikten tasarruf etmek olanağı yakalanmaktadır. 


Derz Dolgu Nerelerde Kullanılır?

Banyolarda ve mutfaklarda kullanılan derz dolgu için sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Özellikle büyük bir işlevseli olan derz dolguların bu alanlarda dekoratif çözüm ve görüntüler yaratması da söz konusu olmaktadır. Beyaz fayanslar arasında siyah derz dolgu ya da beyaz fayansa gri derz dolgu gün geçtikçe popülerliğini arttırmaktadır. Bu alanlar dışında derz dolgunun, beton üzerinde zamanla oluşabilecek çatlakları doldurmak amacı ile de kullanıldığı bilinmektedir. 


Derz Dolgu Ne İşe Yarar?

Derz dolgunun ne işe yaradığı sorgulandığı zaman da, temelde arasına girdiği iki malzemeyi sağlam bir şekilde bir arada tutacak olan bir kimyasal madde olduğu öğrenilmektedir. Derz dolgular mutfak ya da banyo gibi fayans kullanımının öne çıktığı alanlarda iki fayans arasındaki boşluğun doldurulması işine yaramaktadır. “Derz yerine ne kullanılır?” sorularına da cevap piyasalarda genelde derz dolgusunun tercih edildiği hatta hazır derz dolgu kullananlar yorumlarında da hızlı ve pratik sonuçlara ulaştıklarının altını çizmektedir. 


Derz Dolgunun Faydaları Nelerdir?

Derz dolgusu genelde ortalama yarım cm genişliğinde ve çoğunlukla yaklaşık 8 ile 10 cm derinliğinde olan derz kesimlerini doldurmaktadır. Çünkü bu derz kesimleri dışarıdan gelen bütün durumlara açık ve yağışlı havalarda içerisine yağmur veya kar suyu ya da dolu tanelerinin dolma ihtimalleri yüksek olmaktadır. Ayrıca zorlayıcı kış koşullarında derz arasına dolan suların donma olasılığı da bulunmaktadır. Bu donma sonucunda betonda çatlamalar, erozyonlar yaşanmakta ve toz veya toprak zerrelerini içinde hapsetmektedir. İşte derz dolgusu sayesinde bütün bu olumsuz koşullar ortadan kalkmaktadır. En iyi derz dolgu da bu şartlarda uzun süre dayanma göstermektedir. 


Derz Dolgu Nasıl Uygulanır?

“Derz dolgu nasıl yapılır?” ya da “derz nasıl yapılır?”, “derz nasıl çekilir?”, “mutfak derz dolgusu nasıl yapılır?”, “fayans derz dolgusu nasıl yapılır?”, “epoksi derz nasıl uygulanır?” sorularının cevabı için derz aralarına dolgu yapmanın ustalık gerektirdiği bilgisi iletilmektedir. “Hazır derz dolgusu nasıl yapılır?” için ve diğer derz dolgu işlemleri için temel unsur derz aralarının temiz ve pürüzsüz olması gerekliliği vurgulanmaktadır. Derz harcının derz boşluğunun yer aldığı yüzeye lastik bir mala ile yayılması ve derzin aralıklarına harcın doğru bir halde dolması için ise çapraz hareketler yapılmaktadır. Sonrasında fazla derz dolgusu, sıyrılarak yüzeyden arındırılmaktadır. Bütün derz boşluklarının dolduğundan emin olunduktan sonra da 10 ile 20 dakika arasında derz dolgusunun matlaşması için süre ayrılmaktadır. Havanın sıcaklığı veya rüzgârın şiddetine göre değişkenlik gösteren bu süre sonrasında da yüzeyde fazla kalan malzemede süngerle temizlenmektedir. 


Derz Dolgu Kaç Saatte Kurur?

“Banyo derz kaç saatte kurur?” ve “derz kaç saatte kurur?” soruları içinde ortalama sürenin 3 saat olduğu söylenmektedir. “Silikonlu derz kaç saatte kurur?” cevabı ise ortalama 4 saat olduğu ama etkin hale gelebilmesi içinde 12-13 saat beklenmesinin önerildiği olmaktadır.


Derz Dolgu Nasıl Hazırlanır?

Yeterince büyük olan bir kabın veya kovanın içerisine su ile derz malzemesi karıştırıldığı takdirde hazırlanmaktadır ve  “derz nasıl hazırlanır?” sorusu da cevaplanmaktadır. Derz malzemesi suyun içine yavaş yavaş ve karıştırılarak aktarılmaktadır. Homojen bir kimyasal elde edene kadar da karıştırma işlemi yapılmaktadır. 

 

Derz Dolguya Ne Kadar Su Konur?

Derz dolgusu hazırlanırken 20 kg derz dolgusuna 6 lt su ilave edilmektedir ve “1 kg derz dolguya ne kadar su katılır?” 0.30 lt su konulmaktadır. 

 

Derz Dolgu Su Geçirir mi?

Derz dolguların su geçirmediği herkes tarafından bilinmektedir ve özellikle silikon derzin bu konuda başarılı olduğunun da altı çizilmektedir. “Silikonlu derz dolgu su geçirir mi?” sorusunun da cevabı böylelikle hayır olmaktadır.


Derz Dolgu Neden Sararır?

Uzmanlar tarafından kaplama altındaki yapıştırıcının nemli durumu halinde derz dolgu işlemi uygulandı ise sararmalara, çiçeklenmelere veya tuz kusmalarına sebebiyet vermektedir. Zaman içinde de özellikle su ile temas halinde olan veya kirlenen derz dolgularında sararma gözlenmektedir. Bu yüzden fayans arası derz yenileme işlemi yapmak isteyenler “derz kalemi nasıl kullanılır?” ya da “derz üstüne derz nasıl yapılır?” sorularını da araştırmaktadır. Derz kaleminin uygulanacağı alanın temiz ve kuru olması ile derzlerin üzerinden çizilerek geçilmesi ve 10-12 dakika kurumaya bırakılması önerilmektedir. Derz üstüne derz yapılması da çoğu kişi tarafından önerilmemektedir. Bu yüzden eski derzin temizlenmesi ve derz sökücü kullanılması sonrasında yeni derz uygulanmaktadır.


Alçı ile Derz Arasındaki Fark Nedir?

Derz ile alçı farkı hakkında ilk söylenen ikisinin de ayrı malzemeler olduğu ve alçının inşaatlarda dekorasyon işlerinde kullanıldığı, derz dolgusunun da derzler araları için tercih edildiği bilinmektedir. Bunun dışında diğer merak edilen bir diğer sorunun da “beyaz çimento ile derz arasındaki fark?” beyaz çimentonun daha çok yapı ve mimari alanlarda tercih edildiği ve “beyaz çimento ile derz dolgu yapılır mı?” sorusuna da her ikisinin de derz doldurma işlemlerinde kullanıldığı bilgisi verilmektedir.


Derz Dolgu Nasıl Temizlenir?

“Derz dolgu nasıl temizlenir?” sorusu için özellikle yapı marketlerde derz temizleyicileri kullanılarak yapılmaktadır şeklinde yanıt verilmektedir. Ayrıca evlerde çok rahat karbonat, sirke ve limon suyu karışımı sayesinde derz dolguları pırıl pırıl olmaktadır. “Kurumuş derz dolgu nasıl temizlenir?” gibi bir soru da evleri yeni tadilat geçirmiş kişiler tarafında sorulmaktadır. Bu konuda sert temizlik bezinin çamaşır suyuna batırılması ve kuru derze güç uygulanarak silinmesi şeklinde bir bilgilendirme yapılmaktadır.