“Havlupan nedir?” sorusu için, mutfak ve banyo gibi dar kullanım alanlarında duvarlara monte edilen böylece daha az yer kaplayan ve küçük hacimli banyo radyatör cevabı yerinde olmaktadır. “Radyatör nedir?” sorusu için ise, bir akaryakıtın yanmasından ya da sıcak bir akışkandan aldığı ısıyı dışarı yansıtan dökme demir, çelik veya alüminyum kullanılarak tasarlanmış dilimli borulardan oluşan ısıtma aracıdır yanıtı doğru kabul edilmektedir. Banyo peteği olarak da adlandırılan havlupan, estetik görünümü sayesinde banyo ve mutfak başta olmak üzere isteğe bağlı evin diğer odalarında da ihtiyaç duyulan ısıyı karşılamaktadır. Yeni nesil radyatör modellerinden biri olan havlupan petek, çalıştırıldığı andan itibaren kısa sürede ısınmaktadır ve bulunduğu odayı da ısıtmaktadır. 


Havlupan Çeşitleri Nelerdir?

Havluluk petek maksimum fayda açısından, ekonomik açıdan ve şık görüntüsü ile iyi işlere imzasını atmaktadır.  Piyasalarda havlupan modelleri incelendiğinde havlupan seçimi yapmak bazen zor olmaktadır. Söz konusu ısınma olduğu içinde evlerde, mekânlarda hangi çeşit havlupan kullanılması gerektiği konusunda bir uzmandan destek alınması önerilmektedir. Böylece detaylarının sağlıklı bir şekilde öğrenileceği havlupan çeşitleri sayesinde evler için neyin istendiği ve ihtiyaç duyulduğu kolayca da tespit edilmektedir. 


Havlupan modellerinde konumlandırılmasına göre yatay havlupan ve dikey havlupan tercih edilmektedir. Bu bağlamda havlupan çeşitleri incelenmek gerekmektedir. Havlupan çeşitleri sıralanmak istenirse de;


Paslanmaz havlupan,

Boyalı havlupan,

Elektrikli havlupan yani elektrikli banyo radyatörleri, 

Krom kaplı havlupan,

Estetik tasarım havlupan yani dekoratif havlupan,

Küçük radyatör olarak da ifade edilen havlupanlar, minimal tasarımları ile verimli ısıtma sağlamaktadır. Beyaz veya krom kaplamalı çelikten üretilmeleri sayesinde de uzun yıllar banyolarda yerlerini almaktadır. 


Havlupan Özellikleri Nelerdir?

“Havlupan nasıl takılır?” içinde banyolara kolay ve pratik bir şekilde havlupan montajı yapıldığı bilinmektedir. Banyo kalorifer peteği özellikleri için ilk söylenebilecekler arasında ıslak hacim alanlarda, nemli ortamlara uyum sağlayabilen, dar mekânlar için ideal ısıtma çözümüdür olmaktadır. EN 442 standartlarına uygun üretilen havlupanların teknik özellikleri de bilinmektedir. Havlupan teknik özellikleri için yüksek buhar ve neme dayanıklılığı dışında klasik panellere göre daha hafif oldukları da vurgulanmaktadır. Peteklere kıyasla daha az su kullanarak ısıtma sağlamaktadır ve ısı iletkenliği de 3 kat daha fazla olmaktadır. Ayrıca daha çabuk ve pratik bir şekilde de bakımları yapılmaktadır. 


Havlupan Nerede Kullanılır?

Banyolarda petek radyatör yerine havlupanlar tercih edilmektedir. Estetik açıdan şık görünen havlupanların en bilinen özellikleri de yüksek olmalarıdır. Banyo gibi işlevsel alanlarda zeminden tavana kadar uzayabilen modelleri sayesinde enerji verimliliği ve yer kazanımı da desteklenmektedir. Özellikle küçük banyolarda hatta mutfaklarda işlevselliğini daha çok ön plana çıkartmaktadır. 


Havlupan Kullanımının Avantajları

“Havlupan ne işe yarar?” sorusu, evine yeni petek sistemi döşetmeyi düşünenlerin akıllarında bulunmaktadır. Temiz, pratik ve etkili bir şekilde ısıtma avantajı sağlayan havlupanlar, banyo içinde nemli kalan havlular ile bornozları da kurutmaktadır. İçi boş yapısı sayesinde çamaşır kurutmak adına büyük avantaj göstermektedir. Düz ya da kavisli yapısı ile banyolarda hem estetik görüntü avantajı sunmaktadır hem de duvara yapışık slim duruşu ile kapı arkası gibi kör noktalarda bile güzel konumlandırılmaktadır. 


Havlupan Banyoyu Isıtır mı?

Genellikle banyo içi kullanımlarda kendini gösteren havlupanlar banyoların ısınmasında başrol oynamaktadır. Banyodan çıkınca üşümemek adına ya da gece lavabo kullanma ihtiyacı sırasında odalar kadar sıcak bir yer konforu sağlamak adına havlupanlar çok iş görmektedir. 


Havlupan Ne İşe Yarar?

Havlupanların başlıca işi banyoları, tercihen de dar ve küçük mutfakları ısıtmaktır. Sonrasında narin çamaşırların ve ıslak ceketlerin askıyla asılarak kurumasını sağlamaktadır. Ayrıca ayakkabılarda havlupan askısına asılarak rahatça kurumaktadır. 


Havlupan Ölçüleri Nelerdir?

Farklı banyo havlupan ölçüleri evlerin banyo büyüklüklerine göre belirlenmektedir. Havlupanları ölçüleri ısınma kapasitesinin detaylandırılmasına da zemin hazırlamaktadır. Dar alanlar için her zaman iyi tercihler arasında bulunan havlupan modelleri 50cmx70cm, 50cmx100cm, 50cmx120cm, 60cmx120cm ölçülerinde sade beyaz havlupanlar evlerin şıklıklarına şıklık katmaktadır. Lüks ve parlak bir görünüm taşıyan düz krom havlupanların da ölçüleri 50cmx120cm ve 50cmx100 cm gibi boyutlandırılmaktadır. Bunlar dışında çok geniş banyolar için veya banyoda sıcaklık isteyenlere sunulan 124 cm, 148 cm ve 172 cm uzunluktaki modeller de iyi işlere imzalarını atmaktadır.


Bunlar dışında havlupan boyutlarında banyoların büyüklükleri, kullanacak kişi sayısı da önem taşımaktadır. Kalabalık aileler için daha çok havlu bölmesi olması her zaman avantaj oluşturmaktadır. Havlupanın BTU çıkışı ürün bilgilerinde sunulmaktadır ve bir banyo için yeterli ısı sağlamak adına havlupan tek ısı kaynağı olarak kullanılacaksa eğer dış duvar, küçük penceresi ve iyi yalıtımlı bir banyo için ise metrekare başına 400 BTU uygundur ifadesi kullanılmaktadır. Havlupanlara çok sayıda havlu asılacaksa da oda ısısının korunması adına biraz daha yüksek bir BTU ısı çıkışı içeren modeller düşünülmektedir. 


 

Havlupan Yerden Yüksekliği Ne Kadar Olmalıdır?

Banyolarda kullanılan havlupanların küvet veya lavaboya yakın montajının yapılması ile sıcak havlulara ulaşmak çok kolay olmaktadır. Ayrıca, “havlupan yerden yüksekliği ne kadar olmalı?” için de tavsiye edilen montaj yüksekliği, yerden 15-20 cm yukarıda kullanılması yönündedir diye vurgulanmaktadır.


 

Havlupan Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Piyasalarda çeşitliliği ve farklı boyutları ile yer alan havlupanlar fonksiyonel yapıları ile günümüzde her evde bulunmaktadır. Radyatörlerin tuğladan yapılmış sağlam bir duvara asılması ile herhangi bir sorun yaşanmamaktadır. Fakat alçıpan gibi bölünmüş bir duvara havlupan montajında yerleşim yerine dikkate edilmesi beklenmektedir. Havlupan alımı esnasında bu kriterin öne çıkması gerekmektedir. Diğer bir kriter ise genel olarak iki tipte üretilen havlupanlar, elektrikli ve hidrolik olarak mağazalarda yerlerini almaktadır. Kullanım yeri ve kullanma şekli hangi tip havlupanın banyolara konumlandırılacağını belirlemektedir. 


Havlupan alınırken farklı markaların çelik, paslanmaz, alüminyum gibi farklı materyallerden üretilen havlupanların yanında, pirinç ve bakır modellerinin de olduğu unutulmamaktadır. Son işlem krom kaplama, parlatılmış çelik ya da lake olanlar da dekorasyon konusunda hassas olanların tercihleri arasında yer almaktadır. Yeni dönem ve stil sahibi banyoların estetikliğine estetiklik kazandıran havlupanlar, banyo duvarlarında çoğu kez hoş bir aksesuar olarak da görülmektedir.  


Havlupan tercihi yapılırken bilinen ve güvenilir markaların ürünleri mutlaka incelenmelidir. Paslanmaz özelliğine sahip, iyi bir markanın havlupanı uzun yıllar kullanım avantajı da sunmaktadır. Bu yüzden en iyi havlupan denildiği zaman tanınan markaların ürünleri akıllara gelmektedir. Ürün garantisi, satış sonrası müşteri desteği ve servis ağının olması da alınacak havlupan için aranan unsurlar arasında yer almaktadır. Markaların havlupan modelleri bütçeleri zorluyormuş görünse de kampanyalar ve indirim fırsatları yakalandığı takdirde büyük avantajlar sunulmaktadır. Böylece yeni satın alınan havlupan kullanılırken fiyat çalışma performansı da yakalanmaktadır. İyi seçim bir havlupanın kendisini kısa sürede amorti edebileceği düşünülürse alımı sırasında katlanılan rakamların yıllar içinde memnuniyet yaratması da beklenmektedir. Evlere ve banyolara uygun kaliteli seçim havlupanlara iyi ve sıkı yapılan pazar araştırmaları sayesinde ulaşmak da oldukça rahat olmaktadır.