Hidroforlar, su basınçlandırma sistemleri olarak kullanılan cihazlardır. Genellikle binalar, siteler ve yüksek yapılarda şebeke su basıncının yetersiz olduğu durumlarda kullanılırlar. Hidroforlar, şebeke suyunun veya depolardan gelen suyun basınçlı bir şekilde kullanım noktalarına iletilmesini sağlar. Bu sayede su basıncının yetersiz olduğu her yerde etkili bir çözüm sunarlar.


Hidroforlar, tek pompalı veya birden fazla pompanın ortak bir şase üzerinde kullanıldığı setler halinde kullanılabilir. Bu setler genellikle bir basınç elemanı, kontrol panosu ve gerekli vanaları içerir. Apartmanlar, hastaneler, okullar gibi farklı yapı türlerinde hidroforlar kullanılabilir. Ancak, kullanılan yapının özelliklerine göre hidrofor çeşitleri değişiklik gösterebilir.


Hidrofor seçimi yaparken dikkate alınması gereken birkaç faktör bulunmaktadır. Öncelikle, hidroforun kaç daireye su temin edeceği ve hidroforun montaj yapılacağı yer ile beslenecek daireler arasındaki mesafe gibi faktörleri iyi bir şekilde hesaplamak önemlidir. Ayrıca, yatay veya dikey olarak gidecek boruların uzunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır.


Hidrofor, sistem basıncını bir basınç şalteri veya sensörü aracılığıyla algılar. Üst basınç değerine ulaşıldığında debi talebi azalır ve pompa durur. Alt basınç değerine düştüğünde ise debi talebi artar ve pompa tekrar çalışmaya başlar. Hidroforların düzenli bakımları da önemlidir ve genellikle 6 ayda bir yapılması önerilir.


Hidroforlar, şebeke sularının yetersiz olduğu durumlarda otomatik olarak devreye girer. Kullanıcı dostu olan bu pompalar, su tankında bulunan suyu hava ile basınçlandırarak uzak noktalara pompalar. Ayrıca, hidroforlar yardımcı elemanları da içerisinde barındırır. Hidroforun amacı suya istenilen basıncı sağlamak ve ihtiyaca göre tercih edilmektir.


Hidrofor seçimi, su tüketimi, basma yüksekliği, NPSH karakteristiği, basınç, debi gibi detaylara dayalı hesaplamalarla yapılır. Hidroforun kullanılacağı yer, kullanıcı sayısı ve kullanılacak alanın büyüklüğü gibi bilgiler önemlidir. Ayrıca, hidroforun montajı için NPSH karakteristiğinin uygun olması gerekmektedir. Pompa tipi belirlenirken, hidroforun çalışacağı montaj kurallarına göre NPSH uygunluğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bazen toplam debi ihtiyacı, birden fazla pompa kullanarak karşılanabilir.


Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, hidroforların ne olduğu, nasıl çalıştığı ve seçimlerinin nasıl yapıldığı hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Hidroforların kullanımı, su basıncının yetersiz olduğu durumlarda su teminini kolaylaştırır ve etkili bir çözüm sunar. Ancak, daha detaylı bilgi ve spesifik gereksinimler için bir uzmana danışmanız önerilir.